Min sommarblomsrabatt

Vad vore en grönsaksodling utan inslag av sommarblommor. Säkert väldigt snyggt men för mig är inslagen av sommarblommor en självklarthet. Många tänker säkert att sommarblommor mest hör hemma i krukor men de allra flesta sommarblommor passar alldeles utmärkt att odla på friland.

 

 

För ett par år sedan kom vi över en pool och funderade över var denna skulle kunna placeras. Jag som är uppväxt vid kusten har alltid haft ett inre motstånd mot pool men när jag numer bor flera kilometer från närmaste badplats kändes det helt plötsligt ganska lockande, även om jag fortfarande känner ett visst moraliskt dilemma.
Bästa skolmässiga placering för utsågs, även om det inte var bästa placering ur ett skönhetsmässigt perspektiv.
I en rund cirkel grävdes översta grässvålen bort.

 

På sikt är det tänkt att det ska växa perenner i bädden men tills dess får sommarblommor ta plats.

 

Strax intill poolen ligger odlingslandet och där hade jag redan tidigare funderat ut en placering för en kommande rabatt.
Grässvålen lades ut och räckte perfekt till den markerade ytan.
Första sommaren täckodlade jag potatis i år har sommarblommor fått ta plats.
Eftersom sommaren var väldigt torr var det en risk med att plantera ut alla sommarblommorna – runt 200 stycken. Men jag kostade på planteringen ordentlig vattning i början och sedan blev det tack och lov svalare igen och växterna etablerade sig väl.

 

Röd dahlia i sommarblomsrabatt
På staketet intill sommarblomsrabatten slingrar sig vintersquash ‘Blue Ballet’

 

På sikt är det tänkt att det ska växa perenner i bädden men tills dess får sommarblommor ta plats. I år planterade jag ett gäng dahlior tillsammans med tagetes och sommarrudbeckia. Ett par kardon och några svartkål av vilka de senare knappt klarade torkan blev det en salig röra i gult, rött och grönt.

 

De sorter jag odlat av tagetes är ‘Legions of Honour’ ‘Silvia’.
Sommarrudbeckian är ‘Cappucino’ och ‘Rustic Dwarf’.

 

Växten kardon inbäddad i frost

 

Hösten bjuder på en särskilt varm temperatur men ett par frostnätter har nupit tag i växtligheten. Tagetesen är vid det här laget uträknad men både Kardon och Sommarrudbeckia står fortfarande kvar i all sin prakt.
Nu funderar jag över vilka sommarblommor, som jag själv kan odla fram, som ska få ta plats i rabatten. Vilka perenner som ska ta plats har jag ganska god tanke om men troligtvis blir det sommarblommor ännu en sommar.

Hur gör du med dina sommarblomsodlingar?
Läs mer här om hur jag odlar sommarblommor på friland

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *