Vinterförvara Kardon och Kronärtskocka

 

Visst är det en alldeles särskild syn att se både kardon och kronärtskocka bland odlingarna. De stora tistelliknande plantorna är minst sagt en prydnad i grönsakslandet. I alla fall i mitt tycke. Jag frösår oftast nya plantor varje år men ibland så händer det att jag övervintrar dem, om jag hinner med innan det blir allt för kallt.

I år har jag hunnit med en hel del i trädgården, tack vare det milda vädret och då även att gräva upp ett antal av mina plantor av kardon. Dessa har stått och stampat i en bädd i sommarens torka och det är först under den fuktiga sensommaren och hösten som de har satt fart. Någon blomning har det inte blivit i år.

 

Uppgrävd kardon placerad i kruka, stående på bänk

 

Nu är plantorna uppgrävda och placerade i krukor som rymmer 5.0 liter. Innan jag ställer ned krukorna i vår källare klipper jag ned dem och låter dem stå i växthuset en liten tid för att torka upp. Sedan får de stå frostfritt och i mörker. Då behöver jag inte vattna dem och kan glömma bort dem fram tills dess att våren kommer. På samma sätt har jag tidigare gjort med kronärtskocka. När våren sedan kommer börjar plantorna att spira i källaren och de går att plantera ut igen. Jag har då skyddat mina plantor mot eventuella köldknäppar.
Utan ljus är de späda skotten vita men ändrar snabbt färg till grönt då de får komma ut i solljuset och kan börja göra fotosyntes igen. Man ska också kunna vinterförvara kronärtskocka som dahlia. Gräva upp och skaka av jorden och förvara frostfritt på sådant vis att de inte torkar ut. Det är dock inget som jag har provat. Risken är om man låter den stå kvar i jorden att rötterna ruttnar.

 

 

 

 

Om man bor i zon 1 (-2) kan man kosta på sig att försöka övervintra plantorna ute. Täck med löv, granris eller annat för att skydda från tjälen. Har du styv lerjord kan de vara svåra att övervintra eftersom det ofta blir för fuktigt och kallt runt rötterna. Jordförbättra i så fall med organiskt material på den plats där du vill att dina plantor ska stå.

Vinterförvarar du dina kardon eller kronärtskockor och hur har du lyckats bäst?

/AnnaKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *