Sommarblommor på friland

Innan jag gick min trädgårdsmästarutbildning sträckte sig min relation till sommarblommor mest till tagetes, rosenskära och krasse. Nog så användbara i trädgården men mitt intresse för prydnadsväxter var mer av det perenna slaget.
Så gick jag min utbildningen och examensarbetet bestod av att uppföra en tematrädgård i grupp. Det självklara växtmaterialet var… sommarblommor. Perennerna tog alltför lång tid på sig att etablera sig liksom det vedartade materialet.
Vilka växter kunde vi välja för att nå det önskade temat? Vilka gav den karaktär vi önskade förmedla? Att planera, plantera och sedan följa tematrädgårdarnas utveckling gav riktigt bra erfarenheter vad det gäller sommarblommor. Inte minst att sommarblommor inte bara hör hemma i krukor. De fungerar alldeles utmärkt att plantera på friland.

Sommarblommor i tematrädgård
I Tematrädgården *Tusen och en natt’ bidrar de kontrastrika färgerna från tagetes, blomstertobak och dahlia till en orientalisk känsla.

De flesta sommarblommor är solälskare och utvecklas bäst i ett soligt läge. De flesta blommar villigt hela sommaren tills dess att frosten tar dem. Vissa behöver man plocka bort utblommade blommor från för att fortsätta stimulera nya blommor istället för fröbildning. Det som är A och O för att få en lyckad sommarblomsplantering är att komma ihåg är att gödsla under hela säsongen för att hålla växterna frodigt blommande. Inte minst om man odlar i kruka där  näringen i jorden förbrukas snabbt men också på friland. Det kostar på att blomma oavbrutet hela sommaren.
Till skillnad från en perennrabatt där blommorna blommar en kort tid och man ofta efterlyser växter som avlöser varandra i blomningen är det mest växternas storlek som förändras i en sommarblomsrabatt.

IMG_8862
Blanda gärna sommarblommor med perenna växter. Som här, tillsammans med stäppsalvia ‘Caradonna’ och humle. Ampelskära och femtunga väver vackert ihop sig och den gula färgen återkommer i sommarrudbeckian i bakgrunden.

 

Sommarblommor bland odlingarna

Hemma i min trädgård är sommarblommorna ett givet inslag bland grönsaksodlingarna och favoritfärgen är olika gula, orangea och röda toner. Många tycker inte om gult i trädgården men i köksträdgården tycker jag att just de tonerna lyfter och kompletterar grönskan.
Självklara favoriter är kryddtagetes, sommarrudbeckia, ringblommor och krasse. Dessa blandar jag med kål, mangold, dill och andra grödor. Olika karaktär på blad och blommor ger karaktär till odlingarna. En växt som får agera “sommarblomma” är kardon, nära släkt med kronärtsskocka. Den står som ett utropstecken med sina lite taggiga silverglänsande blad. Palmkål har också en tydlig och stark karaktär och bidrar till kontrast mot mindre och flikiga blad.
För några år sedan bidrog jag med en bild från odlingarna i en fototävling på den norska sidan Moseplassen. Man skulle visa sina bästa samplantering i trädgården. Jag var nog den enda som skickade in en bild på grönsaker och sommarblommor istället för perenner och blev glad fyra i tävlingen. 🙂

Kontraster bland odlingarna
Juryns utlåtande: Prydsaker i ordets beste forstand. Stor og smått bladverk spiller sammen til helhetlig kontrast. Noen mørkere kontra lysere og de gule blomstene lyser virkelig opp mot svartkålens mørke bladverk. Blomkarsens runde rolige blader, roer det hele ned.

I år utökar jag inslaget av sommarblommor ytterligare. Möjligheterna att förodla är dock begränsade så jag får välja sorter som går att driva upp i växthuset utan allt för sen blomning. Jag ser i alla fall fram emot en grönskande och blommande säsong bland odlingarna.
/Anna Hallberg
SparaSparaKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *