Vintersådden gror och förodlingen flyttar ut

Nu har det börjat att gro och spira i odlingstunneln. Först ut är kål, sallad och spenat och glädjen inuti mig spirar i takt med grönskan. Våren har låtit sig dröja men nu är den väl ändå här? Fast det känns fortfarande som att det står och stampar lite grann.

Grönkål på G. Några plantor skolas om i egna krukor och resten äts upp efterhand som späda blad i sallad  t ex.

Först ut bland vintersådda sommarblommorn är nejlika. Jag blandar friskt med sommarblommor bland odlingarna och favoriterna är tagetes, ringblommor och sommarrudbeckia i olika gula, röda och orangea färger. Jag tycker att det gula är fin kontrast mot allt det gröna. Nejlikan nedan är i en mix av blått, rosa och vitt och ska nog finna sin plats de med.

Trots att hösnen hittade in i växthuset en dag och gick loss i sådden med nejlika så spirar det friskt. Det finns skadedjur och det finns skadedjur….

Inomhus börjar det bli alldeles för trångt på det bord där jag har mina förodlingar. Under natten – då det enligt SMHI – skulle vara minusgrader har en av mina förodlade kardon fått flytta ut i odlingstunneln på prov och den har klarat sig alldeles utmärkt. Under dagen får fler plantor flytta ut. Förra året, när det blev så kallt klarade kardanerna -7 utan problem och enligt väderprognosen ska det inte vara minus den närmaste tiden framåt.

DSC_0775.JPG
Frodig förodlingsgrönska. Chili, paprika, kardon och tomater bl. a samsas om platsen på bordet i sovrummet. Det ska bli skönt både för oss och för plantorna när de kan flytta ut i tunneln.

I mitt flöde på Instagram har man kunnat se hur mina chiliplantor ‘Hot Lemon’ och ‘Jamaican Bell’ (Caspicum baccatus) har skjutit iväg i höjden. De mäter nu 120 cm. För lite belysning skulle man kunna tro men så är det inte. Plantorna är stadiga trots sin höjd men behöver ändå lite stöd. ‘Padron’ – Caspicum annuus – som såddes vid samma tillfälle har nått höjden 70 cm. Både paprika och chili blommar och en del av plantorna har satt frukt. Är man en mer erfaren chiliodlare än jag så hade man kanske rekommenderat att toppa plantorna på dem som nu blivit som högst men jag har plats i växthuset. Nu när de har börjat att blomma så vill jag inte fördröja möjligheterna att sätta frukt så nu får de vara.

Nu när det börjar bli dags för avhärdning brukar jag vara hänsynslös.
Alla plantorna får flytta ut i växthustunneln och sedan skyddar jag dem med fiberduk om nätterna. Jag håller koll på väderprognosen och om det ska bli minusgrader om. I värsta fall, när tomater och paprikaväxter har flyttat ut får jag dra igång en frostvakt om det verkar bli riktigt kalla nätter.

Vintersådderna täcks med fiberduk för att skydda uppstickarna mot allt för kyliga nätter. Fiberduken fortsätter sedan att täcka de plantor som ska avhärdas och slutligen fortsatt skydd till kålen mot kålfjärilens framfart.

/Anna HallbergKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *