Trädgårdsmästare, landskapsingenjör, landskapsarkitekt, hortonom, trädgårdsanläggare, trädgårdsrådgivare, arborist. Listan på vad man kan arbeta med inom trädgård kan göras lång. Det är ett område med en stor bredd och en arbetsplats är inte den andra lik. Vissa arbetar med att driva upp och sälja växter på en plantskola eller en handelsträdgård medan andra arbetar med skötsel inom t ex ett bostadsbolag eller en förvaltning. En del startar eget och utför skötsel och beskärning eller ritar trädgårdar åt bland annat bostadsrättsföreningar och privatpersoner.
Här nedanför länkar jag till några olika typer av utbildningar inom trädgård. Kanske hittar du något som passar just dig.
Trädgårdsutbildningar
Vilken väg man väljer att gå för att arbeta inom trädgård kan se väldigt olika ut. Det finns utbildningar på flera olika nivåer och inom de olika nivåerna finns också olika inriktning.
Ta reda på vilka förkunskaper som krävs för att gå den utbildning som du vill.
Om man vet att man vill gå en högre utbildning inom trädgård är det alltid meriterande att ha naturbruksgymnasium i grunden. Naturbruksgymnasium finns på flera olika platser i Sverige. I länken nedan hittar du kurserna med trädgårdsinriktning.
Folkhögskolan är en form av vuxenutbildning och det finns kurser som är specialinriktade på bland annat trädgård. Jag har länkat ovan till trädgårdskurser på folkhögskola.nu.
I länken ovan hittar du de olika YH-utbildningarna med inriktning trädgård.
Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med stark arbetslivsanknytning. Så här skriver man om yrkeshögskola på yhutbildningar.se:
“Yrkeshögskolans utbildningar svarar mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden. Tanken bakom yrkeshögskolans utbildningar är att de ska finnas när och där de behövs. Det innebär att innehåll och inriktning på utbildningarna varierar, och att nya utbildningar inom yrkeshögskolan startar och gamla läggs ner allt eftersom behovet på arbetsmarknaden förändras.”
På högskola och universitet finns det många olika utbildningar. Några utbildningar som man ofta hör talas om inom trädgård vilka sker på högskola eller universitet är landskapsingenjör och landskapsarkitekt. Jag har länkat till alla högskoleutbildningar som finns inom området jord, skog och trädgård.
Genom trädgårdsakademin kan man både utbilda sig från grunden och fortbilda sig. All utbildning sker på distans. Detta gäller också gäller deras YH-utbildning, vilken är studiemedelsberättigad. Övriga utbildningar på trädgårdsakademin får man helt och hållet bekosta själv.
Vill du bli certifierad fruktträdsbeskärare så kan du gå kurs genom Riksförbundet Svensk Trädgård.
Kursen går av stapeln på Julita Gård och det krävs att du är medlem i Riksförbundet Svensk Trädgård för att få gå kursen.
Min väg till trädgårdsmästare
Jag är uppväxt med föräldrar som har haft ett visst intresse för trädgård och odling. I trädgården hemma fanns perennrabatter ur vilka det gick att plocka snitt till buketter.Jag lärde mig tidigt namnen på flera olika perenner.
Under några år var vi i princip självhushållande på en del grönsaker och vi barn hjälpte till med förberedelse, sådd, underhåll och skörd. Med åren så var det annat som fick större fokus i mitt liv men känslan för trädgård har ändå funnits kvar. I början av 2000-talet skaffade jag en odlingslott i Stockholm och sedan dess har det stått klart för mig att det är det här som jag vill jobba med.
Jorden, växterna och odlandet.
2013 nådde jag fram till den punkt då jag bestämde mig för att säga upp mig från mitt dåvarande arbete och skola om mig till Trädgårdsmästare. Jag sökte till Enköpings Trädgårdsmästarutbildning. Ett par år tidigare hade jag gjort ett tafatt försök och blivit ratad, men nu hade jag bestämt mig för att göra ett än mer seriöst försök. Jag kom in.
Enköpings Trädgårdsmästarutbildning har växtkunskap och arbetsledarkunskap som fokus och bjuder på lärare som alla är verksamma inom branschen – några namn som många kanske känner igen är Elisabeth Svalin Gunnarsson och Maj-Lis Pettersson. Kompetensen hos lärarna är hög.
Jag är mycket nöjd med mina år på Yrkeshögskolan i Enköping och kan gärna rekommendera skolan. Vill du veta mer om utbildningen så klicka på biden nedan.
Sist men inte minst
Ska du jobba inom gröna näringen så är utbildning ofta en fördel och ibland en nödvändighet. Men jag vill också betona att det finns många människor som har trädgård som yrke som inte har någon formell utbildning och ändå klarar att leva på sin verksamhet. Är du tillräckligt driftig och vet vad du vill är det mycket möjligt att du kan hitta dina egna vägar för att nå dina mål.