Glädjen av en odlingstunnel

Tunnelväxthus, odlingstunnel, växthustunnel eller rätt och slätt tunnel… kärt barn har många namn. Och kärt är verkligen ett epitet som passar in på vår tunnel. I väntan på det där växthuset, som vi har glas till men inte riktigt tid att börja bygga, odlar jag vidare i vår växthustunnel.
Tunneln står för fjärde säsongen nu och hur den kom till kan du läsa om här.
Den mesta aktiviteten pågår under vår, sommar och sensommar. Någon hängiven vinterodlare är jag inte (ännu).

Vintersådder är däremot något som jag gärna ägnar mig åt sedan några år tillbaka. I mitt intresse att driva upp perenner hittade jag en gång en artikel i en trädgårdstidning om en kvinna som sådde sina fröer under tidig vår och min nyfikenhet väcktes. I Ulla Hasselmarks “Fröbok” fick jag ytterligare vatten på min kvarn, liksom hos i bloggen “Tankar om och från min trädgård”. En blogg om frösådder vilken drivs av “Helen i Piteå”.
Så under tidig vår börjar säsongen i tunneln. Diverse byttor och tråg fylls av frön som ska stratifieras eller som helt enkelt klarar av att vila i kylan för att sedan väckas ur sin frövila när temperaturen är den optimala. Först ut brukar dillen vara. Ett startskott för allt som ska börja gro och spira. Efter dillen blir det bara grönare.

_20180318_161827.JPG

När temperaturen har blivit någorlunda stadig ute och håller sig ovanför nollan brukar plantorna som är uppdrivna inomhus få komma ut för avhärdning i tunneln Det gäller att kolla kommande nattemperatur och vara beredd med fiberduk och frostvakt om det vill sig riktigt illa. Man brukar ju rekommendera att flytta plantorna in och ut men det har jag aldrig tid med. Jag skyddar dem med fiberduk den första tiden för att de ska klara att utsättas för den starka solen och eventuell kyla. Efter några dagar lyfter jag bort fiberduken om dagarna.
Förra året blev det dock för kallt i växthuset för tomaterna. De sägs ju inte trivas under 15 grader men jag brukar sätta ut dem ändå. Förra året var det dock alldeles för kallt och flera av dem strök med i kylan. Kardonen klarade sig utan problem. Inte minsta köldskada visade den upp trots -7 grader om nätterna.
Blomstertobaken visade sig också klara kylan väl.
I takt med att temperaturen stiger och plantorna växer sår jag nytt och ger de skolade plantorna dess slutliga plats. Gurka och tomater är de växter som i huvudsak växer i tunneln under sommaren. Jag odlar å ena sidan i en odlingsbädd och å andra sidan i behållare som krukor och hinkar. Resultatet brukar inte bli någon större skillnad.

Nu är det mest bara att njuta. Tjuva skott och hålla efter med vatten och gödning. Så lite mellan plantorna i odlingsbädden eller ännu hellre, täcka. Jag är inte lat men jobbar inte gärna i onödan. Ogräsrensning är inget jag vill lägga ned tid på.
Sensommar är tid för skörd. Tomaterna byter färg från grönt till rött och det är en fröjd att plocka solvarma tomater och het chili. Barnen plockar gurkorna som frukt och äter dem direkt. I år ska jag odla djungelgurka och hoppas att det blir en succé.
Idag är årets hittills varmaste dag. Våren har låtit sig dröja men nu verkar den vara här. Idag ska jag fortsätta med sådderna i tunnelhuset och städa upp för kommande säsong. Jag kommer att fyllas av glädje över att tillbringa tid i värmen i tunneln. 24 grader visar termometern!

Funderar du på att själv skaffa en tunnel av något slag kan jag bara säga GÖR´T!

HÄR hittar du beskrivning på hur vi har byggt vår tunnel.

/Anna Hallberg3 thoughts on “Glädjen av en odlingstunnel”

  • Vilken fin tunnel! Jag är sugen på att bygga nästa i armeringsnät som du gjord… Har du någon lösning för ventilationen? Min tunnel blir väldigt varm på sommaren och jag skulle behöva något automatiskt….

    • Hej Siss!
      På vårt kommande växthus så kommer jag absolut att ha ventilationsfönster som öppnas automatiskt men på det här lilla nöjer jag mig med att hålla dörrarna öppna dygnet runt under sommaren. Det blir självklart alldeles för varmt för att växterna ska trivas optimalt men det får gå. Hittills har skörden varit god trots värmen. Jag ser till att hålla efter ordentligt med vattningen för att det inte ska bli för torrt i förhållande till vad de gör av med genom bladen.

  • Hej Siss!
    På vårt kommande växthus så kommer jag absolut att ha ventilationsfönster som öppnas automatiskt men på det här lilla nöjer jag mig med att hålla dörrarna öppna dygnet runt under sommaren. Det blir självklart alldeles för varmt för att växterna ska trivas optimalt men det får gå. Hittills har skörden varit god trots värmen. Jag ser till att hålla efter ordentligt med vattningen för att det inte ska bli för torrt i förhållande till vad de gör av med genom bladen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *