Bygg en enkel växthustunnel

 

I olika forum här på nätet så händer det att jag får frågor om den växthustunnel som finns i trädgården. Just nu är intresset för att odla i tunnel stort, inte bara vad det gäller sommarodling utan även  vinterodling. Något som vi inte minst kan tacka Sara Bäckmo (Skillnadens Trädgård) för, som med stort driv provar sig fram och generöst delar med sig av sina erfarenheter.


Vår växthustunnel är dock inspirerad av en annan odlare och glad inspiratör, nämligen Elisabeth Adamsson som driver Lisas Trädgård, en plantskola i Mariestad.
Idag tänkte jag dela med mig av hur vi gick till väga när vi byggde vår tunnel, som skiljer sig en del från Lisas.

Material:
Armeringsmattor 4,85×2,25m, 5/200mm – 3 st
Regel: “2 tum 2” och “2 tum 4”
Väderbeständing byggplast.
Först slog vi ned stolpar av 2 tum 2 regel med jämna mellanrum vilka skulle bilda tunnelns ena långsida. Därefter måttade vi ut med en armeringsmatta hur bred och hög vi ville att tunneln skulle vara. Vi insåg att tunneln skulle bli lägre än vad vi ville och därför slog vi fast en regel 15-20 cm över mark vilken mattan skulle vila på. Vi gjorde likadant på motsatta sidan (tunneln är ca 2 m bred) och därefter böjde vi näten mellan de nedslagna reglarna, vi använde buntband för att hålla ihop näten med varandra och spikade sedan fast dem i reglarna med märlor. Därefter spände vi fast presenningen vilken var precis lagom i storlek med lite invik på varje kortsida och sköt fast den i de tvärgående reglarna. (I Lisas beskrivning så ligger presenningen löst mellan nätet och de nedslagna stolparna och nätet är inte heller fastsatt.)

 

växthustunnel

 

Jag kände mig lite kluven till presenningen och insåg senare att jag hade valt en som var tätare per kvm än de som Lisa använt. Eftersom jag ville ha så mycket ljusinsläpp som möjligt bytte vi istället ut allt till väderbeständig byggplast. En rulle av den bredd och längd jag köpte räckte till både tunnel och gavlar. Bäst hade kanske varit att använda växthusfolie men nu blev valet det lite mer ekonomiska, åtminstone på kort sikt. Väderbeständig byggplast köper du på de flesta byggvaruhus, Växthusfolie kan du till exempel köpa här.
Lisa har sina gavlar öppna och täcker igen dem med en mindre presenning. Jag ville ha en öppning där jag kunde öppna och stänga lite mer “kontrollerat” och byggde en dörrpost med en upprullningsbar dörr av plast. Gissningsvis på bekostnad av ventilationen men hittills så har det fungerat bra. På somrarna har jag dörrarna öppna dygnet runt för att förhindra allt för mycket kondens då luftfuktigheten blir relativt hög.

 

Växthustunnel

 

Inne i växthuset har jag valt att ha en del där jag kan odla direkt i jorden och en del som är täckt med markväv. Där har jag plats för att driva upp plantor om våren och kan sedan odla i krukor under sommaren och vinterförvara perenner i kruka t ex.Jag gjorde ramar av reglar (2 tum 4) med en mittgång med plats för skottkärra i fall det skulle finnas behov.
Växthusets står där det, då det byggdes, fanns mest utrymme. Gavlarna ligger mot söder och norr. Tre vintrar har tunneln nu stått och den har klarat både väder och vind. På vintrarna så händer det att jag får gå ut och dra ned snön med baksidan på en kratta.
Jag är, än så länge, ingen hängiven vinterodlare utan använder tunneln för att driva upp tidiga vårsådder av grönsaker och sommarblommor. Och därefter odlar jag tomater, gurka paprika och andra kulturer som trivs bäst i växthus. En del sådder av perenner får övervintra inne i tunneln under ett lager av löv.

/Anna Hallberg

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara6 thoughts on “Bygg en enkel växthustunnel”

 • Hej! Fint bygge :–)
  Undrar hur du tror att plasten ko mer att hålla Över tid. Tänker främst på järn i gen mot armeringsnätet?
  Mvh,
  Anders

  • Hej Anders!
   Kul att du gillar bygget.
   Vi byggde vår 2014 och är nu inne på 5:e året utan några större skavanker. De som blivit är jag själv som har åsamkat pga slarv. Små hål i plasten skvallrar om att katten har varit uppe på taket (klorna). Mot armeringsjärnet har det klarat sig bra. Jag vågar mig inte på någon gissning om hur länge plasten håller men tänker att den på sikt troligtvis kommer att behöva att bytas ut.
   /Anna

  • Hej Jeanette!
   Tunneln är ca 2 m bred och lika hög. Tre armeringsmattor i full längd efter varandra. Ihopsatta med buntband.

 • Hej Anna
  Vilken fin växthustunnel du gjort, jag måste absolut göra en likadan!!!
  Jag kommer dock jag göra den ännu större på en gång, ha ha ha.
  Jag undrar hur högt det blir till tak i mitten i din tunnel?
  Så här i efterhand, är det något du önskar att du gjort annorlunda?
  Byggplasten, håller den fortfarande?
  Tack för en inspirerande sida.
  /Susann

  • Hej Susann!
   Tunneln är ca 2 m hög. Jag har sett andra på nätet som har gjort större tunnlar med samma princip 🙂
   Tunneln håller samma höjd genom hela utom på vintern då en del snö tynger ned. Man får passa på och dra av snön om det snöar mycket eller om den blir blöt och tung.
   Byggplatsen håller än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *