Blommande odlingar och inspiration

 

Mitt odlingsintresse började när jag var liten då mamma varje år odlade grönsaker i köksträdgården som dolde sig bakom en hagtornshäck intill gården där vi bodde. Jag fick ett eget litet land där jag sådde morötter och rädisor i rader. Under några år var vi delvis självhushållande på en mindre åkerplätt potatis och lök i långa rader.
I trädgården stod perennrabatten ur vilka vi blockade blommor till buketter när det var dags att gå på fest och kalas. Min mamma har lagt grunden för det intresse som jag idag har för trädgård och odling och det är jag henne evigt tacksam för.

 

Det finns många därute i trädgårdsvärlden att inspireras av, vissa mer synliga än andra. Mandelmanns känner de flesta till. Farbror Grön och Sara Bäckmo – Skillnadens Trädgård är det få som har missat och Bondjäntan är det många som känner till. Är man intresserad av prydnadsväxter och perenner är Charlotte Andersson med bloggen Garden Flow en självklar källa till inspiration. Sedan finns det de som kanske är lite mer doldisar men inte minst värda ett besök.

 

Anette på Boäng

 

En person, som i trädgårdssammanhang knappt kan kallas för doldis och som jag själv låter mig inspireras av är Anette Nilsson med bloggen Boäng.

Anette odlar i en sk. Potager. Ett trädgårdsland där man blandar blommor och grönsaker med varandra. Jag imponeras av Anettes förmåga att planera växter och få den strukturerade odling som visar sig i hennes trädgård. Det är ett stort arbete och många timmar som ligger bakom det resultat som sedan visar sig.  Bilden nedan visar Anettes potager 2019 och kommer från hennes blogg.

 

DSC_1346

 

 

Själv tampas jag mellan att odla i raka rader och låta odlingarna få ett mer vilt, oorganiserat intryck. Jag tilltalas av både det ena och det andra.
Det som är roligt är att försöka blanda olika storlek och strukturer på blad och blommor så att det blir dynamik bland odlingarna.

Trädgårdsmästaren Emily Bratt som bland annat driver poden Trädgårdsindie har intervjuat Anett i ett avsnitt om Köksträdgård. Lyssna gärna på det!

 

Mona Holmberg

 

Om vi ska lämna odlingsvärlden för ett ögonblick och prata komposition så måste jag lämna Mona Holmberg. Sommarblommornas okrönta drottning. Mona har, bland mycket annat, mångårig erfarenhet av just sommarblomsodling och är en av författarna till boken “Nordiskt ljus och Italiensk hetta”. Bilderna nedan kommer från Movium/SLU och kan hittas på nätet här.

 

 

bild_2_550x370
Foto: Mona Holmberg

 

teaserbild1_550x370
Foto: Mona Wembling

 

 

Mona har de senaste 10 åren komponerat en sommarblomsrabatt i en av parkerna i Enköping. Väl värd ett besök, liksom de övriga parkerna och Trädgårdsmästarelevernas idéträdgårdar.

 

 

Odlarlust - Idetradgardar Enkoping
Trädgårdsmästareleverna i Enköping examensprojekt består av att bygga upp idéträdgårdar. Denna är från en av trädgårdarna 2018

I all sommarblomsfrossa får man inte glömma bort att Mona har professionella odlare som driver upp hennes plantor och Anette på boäng har växthus där hon kan förodla en stor del av sina plantor. Har man inte de möjligheterna så går det ändå med ganska så enkla medel få fram plantor som hinner blomma. En del behöver dock förstås inomhus för att hinna utvecklas i god tid.
Mer om det i ett annat inlägg.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *