Odla egna snittblommor

Man kan väl lugnt säga att jag har nördat in på blommor de senaste åren. De perenna rabatterna utökas och ytorna i odlingslandet tas mer och mer upp av olika sommarblommor. För ett par år sedan gjorde dahliorna intåg i min trädgård. Blomsterprakten ökar och glädjen med den.

Fördelen med sommarblommor och dahlior är att man inte behöver vänta ett par år efter plantering för att få njuta av den fulla prakten. Redan samma år som blommorna hamnar i jorden bjuder de generöst på färg och form. Och vem har sagt att blommorna bara måste vara till nytta. Det finns gott om ätliga sommarblommor för att inte tala om hur viktiga de kan vara för våra vänner pollinatörerna. Tidigare år har jag fokuserat på blommor som är fina att väva in bland grönsakerna. I år ligger fokuset på snitt.

 

När jag anlägger perennrabatten åt mina kunder så vill de gärna ha med växter som de kan använda som snitt. Dessvärre kan man inte bygga en hel rabatt med dessa “uppstickare” som kanske blommar under en kortare tid och sedan bara står kvar med sitt gröna bladverk. Annat är det med sommarblommor. När växterna väl har etablerat sig och börjar att blomma så kan de stå i full prakt ända fram till dess att frosten tar dem. Enda kruxet kan vara att man behöver plocka bort överblommade blommor för att de tacksamt ska fortsätta att blomma. Annars börjar de att sätta frö och då har de gjort sitt – säkrat sin överlevnad.

 

 

Bukett av dahlia, sommarrudbeckia och jätteverbena i glasburk

 

 

När jag var liten plockade vi ofta buketter i perennplanteringarna på gården där jag är uppväxt. Lupiner, pioner, aklejor blandades med prästkragar och iris. Gärna med ett funkiablad som avslut i kanten av buketten. Idag består buketterna ofta av sommarblommor och dahlior. Jag är ingen florist och har ingen utbildning i att binda buketter men något som jag har ambitionen att utveckla.

 

Blomsteruppropet

I Sverige sprid sedan ett par år tillbaka trenden med närodlade snittblommor och det finns ett antal blomsterodlare med fokus på snittblommor. Under 2019 års början initierades “Blomsteruppropet” av Hanna Wendelbo – designer och blomsterälskare tillsammans med trädgårdsmästarna Emely Bratt och Paulina Alesand. “Blomsteruppropet” är till för oss konsumenter (och producenter) att tänka till vad det gäller snittblommor och produktionen kring dem.

Mer information om “Blomsteruppropet” hittar du på Hannas blog samt på Instagram under #blomsteruppropet. En annan intressant hashtag i ämnet är #slowflowersweden

 

På instagram hittar du också de tre initiativtagarna:

https://www.instagram.com/hannawendelbo/

https://www.instagram.com/enannanslagstradgard/

https://www.instagram.com/paulina.velobloom/

 

Låt dig inspirerats till egna odlingar!

 

 

 

/ Anna Hallberg

 

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *