Mitt blommande paradis

 

Under alla år som odlare har mitt fokus legat främst på grönsaker. Tomater, gurka och grönkål. Bönor, ärtor och squash. De senaste åren har tiden inte riktigt funnits för att hinna ta hand om skörd och jag har istället inriktat mig på en trädgård som är en fröjd för ögat. Sommarblommor har alltid varit en naturlig del bland odlingarna och i år verkar det som om det är de som får dominera.

Tagetes har för mig varit ett självklart val. Den gula sammetstagetesen ‘Silvia’ och kryddtagetes ‘Golden Gem’ gör sig fint mot kålens blådaggiga blad. Tillsammans med rosenskäran ‘Rubenza’ och jätteverbena blir det ett litet färgsprakande fyrverkeri bland odlingarna. Till de gula blommorna sällar sig en ringblomma, inköpt för många år sedan, vilken jag årligen plockar frön ifrån.

 

 

Palmkål tillsammans med indiankrasse och tagetes

 

 

För ett par år sedan gjorde dahlian intåg i min trädgård. Det är lite pyssel med att plantera knölarna varje år för att sedan gräva upp dem och göra dem iordning inför vinterns förvaring. Förr tyckte jag att dahliorna var för artificiella och såg onaturliga ut i jämförelse med perenner. Numer är de ett självklart inslag.

I år kommer jag ha ett ganska sobert färgtema i aprikos nyanser. Inspirerad av bilder på instagram året som har gått. Ett flertal knölar är redan beställda och fler kommer det att bli, tillsammans med ringblommor, zinnia och sommarrudbeckia. Bilderna nedan är hittade på Pinterest. Gemensamt för alla blommorna är att de passar bra som snitt –  i år ska det göras buketter!

 

 

Skärmklipp 2019-12-27 11.42.41

 

 

Snittblomsodling ligger i tiden och runt om i landet poppar den ena ekologiska odlingen efter den andra upp. Det är lätt att låta sig inspireras. Själv är jag nyfiken på och skulle gärna besöka Fiddekulla Trädgård som drivs av Lovisa och Cilla Wendt. Bilden nedan är hämtad från deras hemsida.

 
Skärmklipp 2019-12-27 11.05.56

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *