‘Santasian’ godaste tomaten

Sedan vi byggde vår växthustunnel har tomater varit ett givet inslag i odlingarna. Tidigare odlade jag på friland med resultatet att alla plantor drabbades av potatisbladmögel och tomaterna av brunröta. Sedan tunneln kom till har frilandsodlandet av just tomater fått bero och tunneln har varit den givna platsen.

Som så många andra så tycker jag att det är något visst med en egenodlad solvarm tomat.
När jag var liten odlade min gudfar tomater i växthus och jag kunde inte stå ut med doften. Idag är det en av de bästa dofter jag vet.

Vår växthustunnel är inte särskilt stor men det får plats en del plantor. Jag låter dem växa upp till taket och sedan toppar jag dem.

Förra året var en kall vår och flera av de uppdrivna plantorna gick åt i kylan. De få plantor som till slut tog plats i tunnel var extra värdefulla och för att inte missa skörd ledde jag upp två toppar i stället för en på flera plantor. Hur då?
Jo, jag lät en tjuv gå upp som en egen topp och fortsatte sedan att ta bort tjuvskotten både på den och på huvudstammen. Ett enkelt tips om man inte har lyckats med sina sådder eller om man har få plantor av en åtråvärd sort.

I år har jag varit lite mer fokuserad vad det gäller mitt tomatval än vad jag brukar vara.
8 högväxande sorter har jag valt ut för växthustunneln.
Den sort som jag tycker allra bäst om är en San Marzano-tomat. En liten plommonformad körsbärstomat som heter ‘Santasian’. När jag jobbade i växthus för några år sedan hann jag inte med den egna odlingen hemma och jag köpte färdiga plantor på jobbet. ‘Santasian’ var en av dem.
Sedan dess är den ett självklart val. Eftersom det är en F1-hybrid så jag har inte tagit egna frön av den utan köper nya varje år för att inte riskera att stå utan plantor.
Man får betala en del för fröerna och de svenska firmor jag har hittat dem är hos Lindbloms Fröer och hos Wexthuset. God som godis!

 

Tomatsådd

 

Nu är årets tomatfrön sådda, något senare än förra året. Med spänd förväntan ser jag fram emot de små groddarna sticka upp!

/Anna HallbergKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *