Chili och paprika – omskolning, ödem och första blomman

Även om mitt förodlingsbord just nu domineras av chili är jag egentligen ingen hängiven chiliodlare. Jag är inte överförtjust i stark mat och vet aldrig riktigt vad jag ska göra av alla frukterna. Ändå har jag nu några plantor som har vuxit sig stora sedan de såddes i början av januari. Den största anledningen till mina sådder är att stimulera min odlariver. Då kan man ju lika gärna passa på att så någonting som ska sås tidigt. I år har jag dock lagt ned lite energi på att välja ut sorter och ska utöka min repertoar vad det gäller användandet.


I år har jag kikat lite på olika sorter med olika styrka och olika form. Jag kommer att odla hälften av plantorna i växthuset och den andra hälften på södra gaveln av vårt hus. Där har jag haft chili tidigare och det har fungerat bra. Det enda orosmomentet i det fallet är hönsen….
Döm om min förvåning när jag för några somrar sedan insåg att det röda som hönsen sprang omkring med i näbbarna var chilifrukter. Hur kunde de klara av styrkan?
Sedan dess har jag hört att chilin genom evolutionen har utvecklats så att det är vi som tuggar och krossar maten med våra tänder som känner styrkan i frukt och frön. Växtens överlevnadsstrategi är att spridas vidare med fröerna och när vi krossar dem då vi äter dem blir de är förstörda. Fåglarna däremot sväljer fröerna hela och kommer ut ur systemet hela och på så vis sprids de vidare. Jag vet inte om det är sant men det är ju i alla fall en fascinerande historia.
I går var det dags för omplantering av chili, och ett par paprikaplantor. En omskolning är gjord sedan tidigare och nu började plantorna ha växt ur sina krukor.
Rotsystemet var fint med fina vita rötter. Att det var dags för omplantering kan man se bland annat för att rötterna har börjat att söka sig runt längs med krukans kanter.
 

 
Jag har på senare tid upptäckt att plantorna har sk. ödem. Det visar sig som ljusa fläckar på bladen och små knottror på undersidan. Ödem beror på ett övertryck av vatten i plantorna. Det kan bero på t ex för hög luftfuktighet eller för ojämn temperatur under uppdrivningen. Växten hinner inte göra av med allt vatten och växtceller sprängs på grund av trycket. Här hemma står plantorna under lysrör i vårt sovrum vilket är ganska så kallt på nätterna och det är gissningsvis orsaken. När odlingsklimatet blir jämnare i t ex ett växthus brukar ödemet försvinna och är inget som är direkt skadligt för växten.
Paprikan och ett par chili håller på att börja blomma. Den allra första blomman som visar sig, sitter mellan den kommande förgreningen i toppen. Den blomman plockar jag bort för att främja tillväxten.
 

 
En av sorterna jag odlar är ‘Hot Lemon’ vilken jag har läst ska vara lämplig för spaljéring. Kanske en tanke att prova?
/Anna Hallberg
 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *