Årets första inomhussådder

Plantorna växte sig stora och fina, fick komma ut i växthuset och sedan slog kylan till.

Börja inte för tidigt!

Förra året drog jag, mot bättre vetande, igång med årets inomhussådder alldeles för tidigt. Flera år i rad har det fungerat alldeles utmärkt att sätta ut tomaterna tidigt i tunnelväxthuset trots att temperaturen kanske har varit liiiite för låg för att tomaterna ska trivas optimalt. Plantorna har antigit en lätt lila ton i sitt bladverk men klarat sig mot kyla med hjälp av ett täcke av fiberduk. Förra året hade de första tomatplantorna grott redan den 10 februari. De växte sig stora och fina, fick komma ut i växthuset och sedan slog kylan till. Två omgångar frös innan tomaterna slutligen fick en chans att överleva. I år sår jag inte tomater en dag före den 15:e mars!
Några sådder är jag i alla fall gjort i år. Chili som har lång utvecklingstid, en omgång paprika och kardon, som är ett måste bland mina odlingar såddes i mitten av februari.

_20180303_232123.JPG

Kardon – pampigt återkommande

Kardon är en släkting till kronärtskocka och är en växt som väl får anses som en växt som förr användes i odlingar på slott och herrgård. I bondesamhället hade man inte tid för arbetet med att bleka bladstjälkarna som man gör för att få dem mjälla och goda. Själv använder jag mina kardon för syns skull, som en uppstickande “sommarblomma” bland odlingarna. I år har jag även sått kronärtskocka. De är blir lite mer kravfyllda och behöver pysslas om lite mer med näring för att de verkligen ska utvecklas och bilda de åtråvärda skockorna.

DSC_1869.JPG
Jag driver upp både dem och kardon inomhus och sedan får de flytta ut i växthuset innan de slutligen hamnar på sin plats bland odlingarna. Förra året klarade förodlade plantor -7 grader om nätterna i tunnelväxthuset. Jag har ett tråg på prov av vintersådda kardon men tror inte riktigt att fröerna trivs utevistelsen nu under vintern. Det återstår att se, man kan inte mer än prova.

DSC_1729.JPGFörra årets försådder växte och frodades men kunde med fördel ha gjorts senare.

Tilläggsbelysning och temperatur

Ett misstag som de flesta gör i början är att de inte ger växterna ett extra tillskott av ljus, vilket är en förutsättning för att växterna ska klara sig. Om man vill nörda in sig i växtbelysning så kan man läsa på om lumen och röda och blå våglängder och vilket som är bra respektive mindre bra för växterna. Jag använder dock vanliga lysrör som kommer från min gamla arbetsplats när kontorsbelysningen skulle bytas ut.
Jag har begränsat utrymme för förodling hemma och plantorna får trängas med mig och maken i vårt sovrum. Fördelen med ett dåligt isolerat hus är att temperaturen håller sig ganska så låg med tanke på inomhusodling. Plantorna ränner inte iväg i höjden.
En annan bonus med vårt gamla hus är golvet rör sig något när man går på ovanvåningen. Samtidigt som vi rör oss fram och tillbaka i rummet rör sig även växterna. Det här sänder signaler till växterna och hormoner styr så att de blir kraftigare för att kunna hålla stånd mot t ex vind.
/Anna HallbergKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *