Vintersådd

Den huvudsakliga anledningen till att jag vintersår är att suget efter odling är så stort och jag har inte utrymme nog inomhus för att förodla i den utsträckning jag skulle vilja.

Idag har jag ägnat en stund åt en del av årets vintersådder – sådder som sker under vintern för att gro när temperaturen är den rätta. Vintersådd är på modet och det går att läsa om hur man gör och vilka grödor som lämpar sig bra för vintersådd runtomkring på nätet. Mitt intresse för vintersådd vaknade för flera år sedan då jag läste om fenomenet i Ulla Hasselmarks fröbok. Sedan dess har jag frösått olika grödor – med skiftande framgång men det är alltid roligt att prova sig fram och glädjas åt när det börjar att spira. Den huvudsakliga anledningen till att jag vintersår är att suget efter odling är så stort och jag har inte utrymme nog inomhus för att förodla i den utsträckning jag skulle vilja.

_20180303_122346.JPG

Idag tog jag bastun i besittning och fyllde byttor och tråg med jord för ett antal sådder.
En del grödor såddes i pluggbrätte – persilja och dill av olika slag, tre sorters kål, backtimjan och kryddtimjan.
När jag har fyllt odlingstrågen med jord drar jag ett par svep över dem med duschen så att jorden är genomfuktad innan jag sår. Fröna placeras ut och så siktar jag ett lager jord över dem och drar ytterligare ett snabbt svep över sådden med duschen innan jag bär ut dem i tunnelväxthuset där de får stå i väntan på att gro.

_20180303_122532.JPG

Jag tycker generellt bäst om att bredså mina grödor men i det här fallet har jag i år provat med pluggbrätte för en del sådder. Sedan får det bli en utvärdering av vilket jag tycker fungerar bäst. Sår man i pluggbrätten tar det lite längre tid att så men i gengäld går omskolningen snabbare och man slipper riskera att skada rötterna som man kan göra vid omskolning från bredsådd.
Förutom en del grönsaker har jag också gjort tidiga sådder av stockros och fingerborgsblomma samt ett par växter som skall stratifieras – rödkvanne och brunnäva.
Rödkvanne är en favorit hos mig men jag har inte lyckats med sådden tidigare. Skam den som ger sig.

_20180303_155435.JPG

Om man inte vattnar sina sådder innan man ställer ut dem kan man lägga snö på – om det finns. När snön smälter så blir fröerna automatiskt vattnade och får den kick de behöver för att komma igång att gro. När snön har smält och värmen kommer får man inte glömma bort att passa med vattningen, så att inte sådderna torkar ut.

/Anna HallbergKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *