Övervintrade kronärtskockor och jätteverbenor

Vanligtvis är det nu i januari som jag börjar så växter som har extra lång utvecklingstid. Kronärtskocka, kardon och jätteverbena är några av de frön som åker i jorden.

Plantorna har fått stå inomhus under växtbelysning och näringsvattnas för att flyttas ut så fort som det är möjligt. De brutalavhärdas i min lilla odlingstunnel. Det innebär att jag ställer ut dem i växthuset täcker dem med täckväv och låter dem utstå väder och vind. Inget bärande av plantor in och ut här inte. Vad det gäller både kronärtskocka och kardon har jag märkt att de klarar av några minusgrader så jag känner mig inte så orolig för att ställa ut dem även om det innebär en viss kyla på natten. I början på juni brukar jag sätta ut dem i landet och passar eventuellt på dem med täckväv om det skulle bli kallt då.

 

Jag odlar gärna kronärtskocka också men tycker i många fall att jag lyckas bättre med kardon.

 

Kardon, eller Cynara cardunculus som är det vetenskapliga namnet är en nära släkting till kronärtskocka och en växt som jag gärna odlar i min trädgård varje år. Till skillnads från kronärtskockan så är det bladstjälkarna. som man använder i köket.
Man vill ha så mjälla bladstjälkar som möjligt och därför bleker man plantorna 3-4 veckor innan användning. Det går att använda t ex säckväv som man knyter runt hela plantan för att solen inte ska komma åt bladen.
Därför är det en växt som troligtvis mest odlades hos dem som kanske hade möjlighet att anlita någon för att sköta om sina grödor. Kardon återfanns inte i de hårt arbetande bönderna eller torparnas trädgård.

 

 

Jag odlar gärna kronärtskocka också men tycker i många fall att jag lyckas bättre med kardon. Kronärtskockan får ofta fula blad under uppdrivningen. Troligtvis beror det på att de exponeras av för mycket ljus (lysrör) och de får fotosyntesskador på bladen. Vad som är den egentliga orsaken vet jag inte, bara att jag alltid lyckats bättre med kardon.

Båda växterna är pampiga i trädgården, först de ståtliga bladen och sedan den fulländade blomman. Kronärtskockan är god att äta men ibland har jag inte hjärta att plocka den när den står där i all sin prakt. Det händer att den får slå ut istället för att gå i grytan, eller varför inte använda den som snitt i en bukett?

 

 

Så här gör jag:

 

Just kardon sår jag gärna i pluggbrätte. Jag använder pluggar med ganska stor volym så att rötterna ska få växa till sig ordentligt innan första omskolningen. Kardon har lång utvecklingstid så det krävs en ganska lång förodlingsperiod – ca 6-8 veckor. Jag bottnar med planteringsjord och toppar eventuellt med såjord. Både kardon och kronärtskocka är näringskrävande och jag vill att de ska få en så god start som möjligt.

Jag brukar ha för vana att undervattna mina sådder. Det tycker jag ger bäst resultat. När rötterna blir synliga om jag lyfter på brätte eller kruka så vet jag att plantan är under utveckling. Jag låter plantan få ett rejält rotsystem innan jag skolar om den första gången. Det blir ganska trångt på förodlingsbordet med tiden så ibland låter jag hälften av plantorna flytta ut i tunnelväxthuset. Med täckväv så klarar de som sagt ett par minusgrader. De växer kanske inte i samma takt som plantorna som förodlas inomhus men jag tycker att de blir stadigare och mer kompakta plantor.

 

 

 

 

Första året hade jag grävt upp och ställt ett par krukor i källaren, glömt bort dem och överraskades av att de knoppades med ljusa spiror våren därpå.

 

Jag vet att det på vissa platser går att övervintra kronärtskocka men jag har aldrig lyckats. Inte ens med den härdiga sorten ‘Herrgård’ och trots att jag bor i zon 2. Jag tror att det är leran och fukten runt rötterna som gör att den ruttnar bort. Istället övervintrar jag mina skockor i kruka i vår lilla källare under bastuhuset. Första året hade jag grävt upp och ställt ett par krukor i källaren, glömt bort dem och överraskades av att de knoppades med ljusa spiror våren därpå. Ned med dem i jorden och så hade jag fina plantor även det året.

I år har jag ett antal krukor som står i källaren i väntan på att vintern ska ta slut. De hade skjutit nya skott redan när jag satte ned dem och väl i källaren sköt de lite till. N

u har temperaturen stabiliserat sig och tillväxten har stannat av men de sträcker sig liksom glasrabarber mot taket.

Här kan du läsa mer om hur jag övervintrar kardon och kronärtskocka

I år har jag även grävt upp en del av jätteverbenorna och satt i kruka för övervintring. Nog ska jag så en omgång för stratifiering och sätta ut i växthuset men det vore roligt att ha några övervintrade plantor att få i jorden tidigt.

 

 

/AnnaKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *