Vinterförvarade växter i kruka.

Nu börjar man känna av en ljusning om morgnarna och kylan är inte längre lika sträng. Jag anar vår!
Vintersådderna i växthuset har så smått påbörjats liksom en och annan tidig sådd inomhus. Runt omkring tunneln står alla övervintrade krukor av buskar och perenner som jag roar mig med att odla och driva fram. Det är alltid lite av ett lotteri att se om växterna överlever. Sträng kyla och temperaturväxlingar mellan plus och minus kan lätt få en växt i kruka att dyka under.Förra året drog jag in alla krukorna i tunneln men temperaturen mellan ute och "inne" skiljer inte så värst mycket och jag täckte dem inte ordentligt. När våren väl kommer är det också en utmaning att passa växterna med vatten. I värmen i växthuset sätter växterna igång att spira och även om de har klarat vintern kan de istället duka under av brist på vatten, om man inte är påpasslig.
I år har jag besparat mig tiden att bära in alla krukor i tunneln och i stället samlat dem på en skyddad plats intill en husgavel. När kylan började bita i såg jag till att de var täckta med ett tjockt skyddande lager av löv. Så här har jag gjort tidigare och det har fungerat bra. En risk är såklart att det blir lite väl fuktigt under täcket. Till våren när det börjar grönska naturligt runt omkring åker täcket av och löven får täcka  grönsaksodlingarna istället.
När jag lyfter lite på lövtäcket så bådar det gott. Förra årets rosetter av stockros och de små uppstickarna av lammöra, sådda i september, är fortfarande gröna. Den sticklingsförökade salvian 'Ostfriesland', som inte har varit täckt under vintern, ser inte alls lika glad ut.
Kanske, kanske att de klarar sig för det ser inte helt kört ut om jag tittar på rötterna. Man kan ju alltid hoppas!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar