Bladnematoder på perenner

När jag gick min trädgårdsmästarutbildning och lärde mig om trädgårdens alla skadegörare så var det svårt att inte bli modfälld. Minerarflugornas larver som förfular blad, stekelarver som kaläter hela buskar, den ena svampsjukdomen efter den andra som övervintrar si och så, en uppsjö med sniglar och insekter med sugande och bitande växtdelar. Det fanns ingen ände.
Maj-Lis Pettersson, hortonom och växtskyddsexpert guidade oss hängivet och entusiastiskt genom kursen och trots det något dystra ämnet var det svårt att inte låta sig hänryckas av hennes entusiasm.
Mina kunskaper skrapar endast lite på ytan i den biologiska värld som omfattar skadedjur och sjukdomar men jag har god nytta av det som jag har lärt mig.


Bruna fula blad. Vad är orsaken?
Häromveckan påbörjade jag en ny rabatt i en del av trädgården. Jag har stammat upp en fläder och vill ha en del skuggväxter därunder. Jag hade bestämt mig för ormbunkar, hosta, astilbe och marktäckande murgröna. I en annan del av trädgården har jag, relativt nyplanterad, rosenplister (lamium maculatum 'Beacon Silver') vilken jag också hade tänkt att flytta till den nya rabatten för att lätta upp lite med ljusare blad.

Nu upptäckte jag att plistern såg vissen och skräpig ut och hade bruna fläckar i bladen. Bruna fläckar kan bero på flera olika orsaker och det första man kan tänka sig är såklart att växten har fått för lite vatten. Intorkningsskador brukar dock visa sig i ytterkanten av bladen och de här fläckarna var mitt i. En annan sak som fick mig att väcka misstanke om nematoder var att de var skarpt kantiga i sin karaktär. Bladnerverna gränsade av de bruna fläckarna vilket är ett tydligt tecken om bladnematoder har angripit växten.
Vad är nematoder?


Flera av oss har hört talas om nematoder i olika sammanhang, ibland som skadedjur och ibland som nyttodjur.Lite enkelt kan man beskriva nematoden som en rundmask, 0,5-1,5 mm lång vilken förekommer överallt där liv är möjligt, i vatten, jord och i växter. Även i oss människor förekommer det nematoder t ex trikiner eller spolmask.

De nematoder som är skadliga för växterna har en "muntagg" med vilken de sticker hål i växterna och suger ut näring. De angriper olika delar av växten och delas därför in i olika typer av nematoder: rotlnematoder, knöl- lök- och stjälknematoder och bladnematoder.

Bladnematoder, som är den nematod som mina plister har drabbats av, är relativt vanligt förekommande i våra trädgårdar. Nematoderna kan antingen leva utanpå växten och de angripna växtdelarna deformeras och plantan hämmas i tillväxt, eller så tränger de igenom klyvöppningarna och lever i växten. Växtcellerna förstörs och bladen får så småningom fula bruna fläckar, mer eller mindre avgränsade av bladnerverna. Nematoderna sprid från planta till planta vid tex regn eller bevattning.


Hur kommer jag till bukt med bladnematoderna?Nematoderna sprids med smittat växtmaterial - plantor och sticklingar. Utgå alltid från friskt växtmaterial vid vegetativ förökning. Lägg inte smittat material i komposten, nematoderna överlever i torra växtdelar. I en väl fungerande varmkompost (50-55 grader) överlever inte nematoderna.
Rensa bort drabbat material och torra växtdelar så kan du plantera nytt, friskt material på platsen.

Vill du läsa mer om nematoder så finns det lite information på Odla.nuInga kommentarer:

Skicka en kommentar