En köksträdgård där tiden inte räcker till?

Det är inte svårt att hålla med om att det inte alltid finns all den tid för odlande som man skulle vilja, eller hur? Det är lätt att stressen ökar i takt med att ogräset växer, trädgården blir ett måste och till slut blir man bara handlingsförlamad.
Vad ska man göra när tiden inte stämmer överens med ambitionerna. Mina självförsörjande tankar och drömmar har inte bara ett år, utan flera, kommit på skam och jag får nöja mig med det som jag hinner med. För att slippa lägga ned tid på onödigt ogräsrensande i köksträdgården så täcker jag gångarna och täckodlar så mycket som möjligt. Ingen kan "beskylla" mig för att vara en Sara Bäckmo (som säkert de flesta av oss känner till vid det här laget - Skillnadens Trädgård), Jämfört med Sara ligger jag i lä men jag håller ogräset borta i det stora hela och för mig är det mycket värt.


Vissa år så får jag se köksodlingen som en förlängning av prydnadsträdgården, den blir mer en fröjd för ögat än en fröjd för gom och mage. Odlingarna varvas med sommarblommor och squashens och pumpornas blad växer sig stora och bildar grön marktäckande yta vilket också begränsar ogräsets framfart.  

Om man inte har så mycket tid att lägga ned på en köksträdgård så kan man ju försöka att odla växter som återkommer år från år, sådana som är perenna. Och ja, det finns ätliga växter som är perenna. Kanske har du hört talas om begreppet skogsträdgård? Att anlägga en skogsträdgård innebär att man planterar växter som är ätliga och skapar ett  "odlingssystem i samklang med naturen som kan sköta sig själv och inte behöver så mycket resurser utifrån". (skogsträdgårdens vänner). I en skogsträdgård försöker man återskapa en naturlig miljö som kan liknas vid ett skogsbryn. Skogsträdgården gynnar samspelet mellan djur och växter och arbetsinsatsen minskar genom valet av växter och dess placering.


rödbladig fläder

I en del av köksträdgården växer det en rödbladig fläder med smultron som undervegetation.
Flädern kan man göra saft på liksom på "vanlig" fläder. Blommorna blir rosa.


Vill man inte anlägga en skogsträdgård så kan man ändå odla grönsaker och andra ätliga växter som är perenna. Varje år driver jag upp egna kronärtsskocksplantor, dels för att jag tycker om att äta dem men också för att jag tycker att de är så vackra och ståtliga att se på. I år har jag dessutom köpt tre stycken plantor av sorten 'Herrgård' vilken ska vara perenn. Återstår att se om den klarar sig här. Jag ska bädda om den ordentligt med täckmaterial i vinter. Förutom 'Herrgård' så kan man odla t ex jordärtsskocka, sparris, jordgubbar, smultron samt andra bär och sist men inte minst rabarber.
Rabarber är en av mina favoritgrödor i köksträdgården. Den har ett brett 
användningsområde och ett stort prydnandsvärde. Den på bilden ovan har jag
i höstas flyttat till platsen och i år får den stå och samla kraft. Jag låter den gå
i blom för prydnadens skull.   

Jordgubbar och den perenna kronärtskockan 'Herrgård'
Ska du föröka dina jordgubbar med revor så tänk på att revan
är en klon av moderplantan. Se till att moderplantan är frisk. 


Det finns en ny bok i handeln som heter "Fleråriga grönsaker". Jag har inte hunnit att läsa den själv ännu men ser fram emot att sätta tänderna i den vad det lider. Du kan läsa mer om boken här.
Det finns en hel del information att hitta på nätet vad det gäller skogsträdgårdar och perenna ätliga växter. Ett annat tips är att du lyssnar på avsnittet av "Odlarna" med Dante Hellström som är en hängiven skogsodlare. Länk till Odlarna och andra trädgårdspoddar hittar du till vänster under rubriken TIPS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar