Plantera våren i kruka

Nu prunkar växtbutikerna av allsköns vårblommor och visst är det frestande att köpa med sig av färgprakten för att plantera hemma i kruka, innan trädgårdens alla vårblommor visar sina små ansikten i rabatter och gräsmatta. En del av vårens växter från butik klarar köld och kan med lite skyddande hjälp planteras utomhus i kruka. En del växter är till och med tåliga vad det gäller lättare frost. För att inte tala om penséerna som klarar flera minusgrader utan några större problem. Här följer några tips på vilka växter du kan välja och vad du kan tänka på innan du planterar för att få en "lyckad" vårplantering.Vilka plantor ska du välja?


Det första sortiment som dyker upp om våren är växter är relativt köldtåliga. En del tål till och med frost. Det finns vissa saker som man kan tänka på när man väljer vilka växter man ska ha till sin plantering. Ska krukan stå på en skyddad plats, intill ett hus? Där håller sig temperaturen allmänt lite högre än om du sätter krukan mitt ute i trädgården, eller vid din grindstolpe. Sätter du den på din inglasade balkong eller uteplats sjunker temperaturen kanske inte under noll och toleransen för köldskador är högre och du har möjlighet att välja av fler arter när du ska plantera.


Avhärdningen viktig

Det skall nämnas att en växt som har stått i växthus, en skyddad och varm miljö, kan behöva avhärdas innan den har vant sig vid den kallare temperaturen. Penséer som är odlade i kallväxthus klarar sig ofta utan avhärdning men annars kan det vara värt att vänja växterna vid den kalla utemiljön, innan de får tillbringa dygnet runt ute. Skydda dina nyinköpta växter genom att ställa dem på ett skyddat läge den första tiden. De första nätterna kan du trä en strut gjord av en eller ett par tidningar, en pappkasse eller fiberduk för att skydda mot en eventuell frostknäpp. 

Växter som tål frost

Det finns några växter som är ett säkrare kort än andra vad det gäller att plantera om våren. Nätterna kan fortfarande vara kalla och dra sig ned mot nollan och kanske några grader till. Även om frosten biter till så klarar sig oftast de här växterna. Blommorna kan bli lite frostnupna men de kommer snart igen, rensa bort de förstörda blommorna. Blir kylan allt för sträng kan det vara idé att skydda dem på samma sätt som vid avhärdning. Några exempel på växter som räknas som frosttåliga är: 

 • Lökar - t ex påsklilja och pärlhyacint 
 • Penséer
 • Ranunkel
 • Gyllenlack
 • Toffelblomma
 • Julros 
 • Murgröna


Växter som tål köld

När det blir lite varmare om våren så kan man också våga sig på att sätta fler blommor i kruka. Här nedan följer några exempel på växter som är köldtåliga - dvs klarar kyla men inte frost. Självklart går det att blanda de köldtåliga växterna med de frosttåliga i en och samma kruka. Skulle nattemperaturen dra sig ned mot nollan går de också att skydda enligt beskrivningen ovan. Frostskadade blommor klipps bort och nya kan komma igen om ett par veckor.  De köldtåliga växterna här nedan är perenna växter. De går sedan att sätta ut i rabatten för att leva vidare i flera år framöver.

 • Bellis (tusensköna)
 • Alunrot 
 • Spetsmössa
 • Förgätmigej 
Ett hav av ranunkel i växthuset.


Vilken stil ska du välja?


Olika blommor har olika karaktär och enskilt eller tillsammans med andra blommor kan de förmedla olika stilar och känslor. Vill du ha en sober och romantisk plantering kanske du inte ska använda de mest färgstarka blommorna. Färgstarka, kontrasterande växter kanske du istället väljer om du vill ha växter som lyfter varandra. Fantisera fritt.

Vilket kärl?

Kärlet som du planterar i kan också förmedla en känsla. En stor rostig gammal konservburk ger en rustik känsla, en korg kan vara romantisk medan en rektangulär svart kanske går i stil med husets stilrena formspråk. Du välja kan välja att plantera i en stor kruka men du kan också välja många små och ställa tillsammans i en "samplantering".
Titta på den omgivande miljön. Vilken färg har huset som krukan ska stå intill. Ska krukan stå i en lantlig miljö eller intill ett funkishus. Ska flera små krukor stå på en trappa, vilken stil blir då bäst. Kan du blanda flera olika stilar och få en fungerande helhet? 

 Vilken färg?

När du skapar din vårblommande kruka kan det vara ett tips att använda sig av ett färgtema för att få en lyckad plantering. Utan att gå in något djupare på färglära så ska jag försöka ge lite tips.
MATCHANDE FÄRGER: Ett sätt kan vara att avvända sig av växter som ligger nära varandra i färg t ex rött och gult. Gula och röda penséer, narcisser, ranunkel och toffelblomma är exempel på blommor som håller sig nära varandra i färg.
KONTRASTERANDE FÄRGER: Man kan också välja färger som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln t ex gult och blått, eller grönt och orange. Färger som är kontrasterande lyfter och förstärker ofta varandra.
TEMPERATUR: Att plantera en kruka där alla växterna har en kall eller en varm "temperatur" kan också vara en tanke. Alla färger som innehåller blått räknas till de kalla och alla växter som innehåller gult räknas till de varma.

Olika nyanser?

Ofta talar man om kulör vad det gäller färger. Kulör är detsamma som grönt, blått, gult , rött, orange osv. Men man kan också tala om valör. Vilken valör en kulör har innebär hur mycket svart och hur mycket vitt kulören består av och är detsamma som nyans.  Självklart kan man också plantera växter i en och samma färg men gärna i olika nyanser. En gul tete á tete tillsammans med ljust gult blommande penséer är ett enkelt exempel. Du kan också blanda olika färger i samma kruka men låta dem ha samma nyans - samma värde - på så vis sticker ingen växt mycket mer än en annan och du får en harmonisk plantering.Lila pensé och orange ranunkel i kontrast.

Vad ska du tänka på när du planterar?


Det finns några saker som det kan vara bra att tänka på när du planterar i kruka. Oavsett om det är en vårplantering, en sommarblomsplantering eller en perenn plantering. 


Dräneringen

Oavsett vad du väljer för kruka så är dräneringen viktig. Se till att det är hål i botten på krukan så att överskottsvatten kan rinna ut. Om du trots allt väljer ett kärl eller en kruka utan dräneringshål så får du passa så att du inte övervattnar krukan. Står den ute i regnet kommer krukan snart att vara vattenfylld och dina växter dör av syrebrist.
Använd ett lager lecakulor i botten så så bidrar det också till att rötterna inte blir stående i vatten och dräneringen blir bättre. Har du inte dräneringshål i din kruka är det extra viktigt att du har leca i botten!
 Tips! Om du stoppar lecakulorna i en påse av nylonstrumpa och binder ihop kan du använda ledan om och om igen utan att den blandas in i jorden. 

Jord och gödning 

Använd en jord som är lucker och genomsläpplig. Vad det gäller vårplantering så står blommorna kanske inte så länge i jorden men om de kommer att göra det kan man tänka på att näringen i jorden är förbrukad efter några veckor. Då är det dags att tillsätta gödning med vattnet. Det går också att blanda i långtidsverkande gödning i jorden men vädret påverkar hur snabbt näringen frigörs och risken är att näringen lakas ut med överskottsvattnet. En svag näringslösning vid varje vattning brukar räcka.

 Mitt bästa boktips


Avslutningsvis så vill jag dela med mig av en av mina främsta inspirationskällor vad det gäller plantering i kruka nämligen boken "Trädgård  i kruka". Boken är skriven av Annika Christensen och Ulrica Otterling. Här hittar du praktiska råd och inspirerande texter kring att plantera i kruka. Bilderna i boken är tagna av Annika Christensen, som är trädgårdsfotograf. 


 Låt nu fantasin flöda fritt. Behåll några av tipsen bakom örat och låt dig inspireras av andras kreationer och planteringar på nätet och i verkliga livet. Prova dig fram och framför allt... Ha roligt!
Lycka till med dina planteringar!

3 kommentarer:

 1. Har alltid beundrat Annikas krukodlingar! Dina råd är alldeles utmärkta, ska förmedla dem till dottern som krukodlar på sin altan i stan. Här i vår gigantiska vildmarksträdgård (2 hektar) skulle arrangemang i kruka bara se patetiska ut! Satsar på maffiga rabatter på strategiska ställen.
  Allt gott!/Laila
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha. Vi har bara futtiga 3600 kvadratmeter men krukor känns ändå lite mal place. Nu har jag dem alldeles kring huset. Och så planterar jag ju en del på jobbet. :-)

   Radera
 2. Många bra tips!Här blir det alltid många krukor och korgar även om jag varje år tänker att jag ska hålla igen.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera