En bok om gödsel och lite filosofiska tankar

Det finns ett par saker som jag vurmar lite extra för vad det gäller trädgård och det är – kompost och gödning. Jag är inte någon expertis på varken det ena eller det andra men båda ämnena väcker känslor och trädgårdslust inom mig. Komposten fascinerar mig med allt sitt microliv och att alla matrester och trädgårdsrester – och så småningom också vi – bryts ned och blir till härlig mylla – av jord är du kommen…  Gödning fick jag på allvar upp ögonen för under min trädgårdsmästarutbilding då vi hade en lärare med stort kunnande som smittade av sin entusiasm vad det gäller gödning. Kanske inte på alla men i alla fall på mig. Häromdagen fick jag upp ögonen för en ny bok på marknaden – Gödsel – måste bara läsas!

Handelsgödsel eller organiskt gödsel?

Ska man använda organiskt gödsel eller handelsgödsel i sin trädgård? De allra flesta förespråkar det organiska gödslet och hänvisar till att framställningen av handelsgödsel är skadligt för miljön och att användandet av det utarmar jorden. Jag tänker inte gå in på detaljer i sak för jag har alldeles lite på fötterna. Jag förespråkar själv organiskt material just för att det gynnar mikrolivet i jorden och hjälper till med jordförbättring vilken jord du än odlar på.
Vill man inte använda handelsgödsel i sin trädgård får man tänka i flera steg. Köper jag en påse med kogödsel, vad har korna blivit utfodrade med för gröda och har den i sin tur gödslats med handelsgödsel? Ibland gäller det att tänka till två gånger. Vad kostar miljön mest? Om jag går en promenad till butiken och köper en flaska handelsgödsel som jag vattnar ut i trädgården – jag får ökad bördighet och kan använda materialet som täckning bland odlingarna, bygga en kompost med organiskt material, eller odla växter för gröngödning?  Eller, om jag åker 8 vändor med bil och släp någon mil för att hämta stallgödsel hos traktens bonde? Stallgödsel där hästarna har blivit utfodrade med grödor som är gödslade med…?
Hur man än vänder och vrider sig så har man alltid rumpan bak. Jag har inga svar på det ena eller det andra (det finns säkert de som har och som kan visa upp siffror bättre än jag) Det enda jag vill säga är – det är inte enkelt!

Hur ekologiska är vi hemmaodlare?

Om jag får frågan ifall jag odlar ekologiskt så måste jag fundera både en och två gånger. Jag tillför inte handelsgödsel i min trädgård utan använder gödslet från våra egna höns. Dels myller jag ned en giva under våren och sedan kan jag använda det att gödselvattna med ytterligare någon gång under säsong. Organiskt gödsel ja men ekologiskt? Fodret som jag ger våra höns, det vanligaste som säljs i handeln, är inte ekologiskt. Vill man vara riktigt säker finns det ekologiskt hönsfoder att köpa.
Under mina odlingar har jag både tidningspapper och wellpappskartong som täckmaterial. Nedbrytbart ja men ekologiskt?
Just nu är täckodling på modet – och kanske här för att stanna. I tidningar och sociala medier så blir vi matade med täckodlingens alla fördelar i samma takt som vi sedan matar jorden med organiskt material. Vi täcker jorden, matar med gräsklipp och vattnar med kissvatten, nässelvatten, gödselvatten och så vidare. Frågan är bara – hur mycket?
Om man jobbar med t ex ekologisk tomatodling så räknar man ut hur mycket gödsel som behövs för att få fram tomaterna. Man grundgödslar bäddarna med en viss del och sedan tillskottsgödslar man på olika vis, genom t ex vattning eller täckodling, resten av säsongen. Själva tanken är att inte göra av med mer gödsel än nödvändigt. I traditionell – icke ekologisk – odling reglerar man gödningen (oftast handelsgödsel) strikt genom vattningen. Ofta använder man recirkulerande bevattningstystem för att minska möjligheterna och riskerna till näringsläckage.
Hur många av oss hemmaodlare vet vi hur mycket gödning vi lägger på under en säsong? Hur mycket näring som lakas ut i jorden och hur mycket som försvinner upp i luften när kvävet omvandlas till ammoniak då grönmassa ligger i tjocka lager ovanpå jord? Hur stark är kökskomposten i sitt innehåll. Hur mycket av mitt eget, ickepelleterade, hönsgödsel ska jag tillföra. Ska jag gödselvattna också när jag redan har lagt på gräsklipp? Hur ekologiska är vi egentligen?

Många bäckar små…

Kanske kan jag inte kalla mitt eget odlande ekologiskt. Kanske faller jag på en eller annan punkt. Men med tanke på att KRAV-märkt påsjord också innehåller en viss del gödsel från konventionellt djurhållande (icke ekologiskt) så kanske jag ändå faller inom ramarna. Min ambition är dock att skaffa mig så pass mycket kunskap att jag med tiden har ett någorlunda hum om att jag inte övergödslar och bidrar till nämnvärt till näringsläckage genom mitt odlande.
Vad ska jag bry mig om allt det där kan man tänka men vi är många som odlar och många bäckar små…
Jag har inte mer än kikat i boken om gödsel än men jag har förhoppningar om att jag ska få svar på en del av mina frågor och kanske få ett bättre hum om än det ena och än det andra. Bilderna i boken är snygga och den text jag snabbt har kikat på verkar tilltalande. Det här ska bli riktigt spännande!
/Anna Hallberg
 
20160405_220203
 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *