Blivande perennrabatter

För en tid sedan så skrev jag om mina odlingar och hur jag gör för att bygga upp nya odlingsbäddar.
När jag anlägger perennrabatter så gör jag på ungefär samma sätt.

Fattigmansrabatt?


Man skulle ju kunna tänka sig att jag, som trädgårdsmästare, gör egna stora anläggningsarbeten hemma i trädgården. Gräver ur och lägger på ny anläggningsjord men så är icke fallet. Här växer trädgården fram i maklig takt och det får ta den tid som det tar. Under tiden som löv, stallgödsel och annat organiskt material blir till jord hinner jag tänka igenom både en och en annan gång vad jag vill ska växa i mina rabatter. 

Det här är ett sätt att anlägga rabatter som inte kostar särskilt mycket, om man har tillgång till organiskt material, tidningar och möjligen kartonger. Det som kostar är tiden i arbete, möjligen de perenner som jag sedan vill ska växa på plats och att det dröjer en tid innan rabatterna står fullt klara.

Tre nyanlagda rabatter


Vi bor på en tomt som gränsar mot skogen och jag försöker hela tiden att hålla en balans mellan att trädgården behåller en naturlig känsla men också få plats med det kultiverade, Växter som kanske inte i första hand hör hemma på en skogstomt. Därför känner jag mig ibland lite kluven till anlagda rabatter i fasta former. Samspelet mellan naturen och omgivningen är viktig för mig.

Jag har tre platser i trädgården som just nu är under bearbetning för att bli nya rabatter. På alla tre platserna har jag lagt ut kartong eller tidningar direkt på gräsmattan. Det bästa vore så klart att gräva och vända ned grässvålen och få jordytan uppåt men min tid är begränsad och jag litar på att maskarna gör jobbet åt mig. Efter hand kommer tidningarna och kartongen att förmultna och vill jag skulle jag kunna gräva genom alltihop så småningom men jag tycker att det är onödigt arbete.

Under en fläderbuske som jag har stammat upp har jag hittills bara lagt ut mängder med löv. Löv är inget som vi lider brist av i trädgården och jag använder det både till täckodlingen i grönsakslandet och till mina blivande perennrabatter. Tidigare hamnade alla löv i en hög bakom hönshuset och blev med åren fin lövkompost. Nu får de bli jord på plats i stället. 
Den här rabatten har jag ingen brådska med att plantera i. Jag fyller på med löv efter hand och under tiden samlar jag ihop perenner som jag vill odla på platsen. I år har jag sått  skär spetsmössa Tiarella wherryi  som skulle kunna passa på platsen, om det blir något av sådderna.


 


När jag i våras planterade vårlök i kruka rensade jag bort sidolökarna från narcisser och pärlhyacint. En del av dem har jag, på vinst och förlust, kastat ut bland löven.Jag har inga högre förhoppningar om att det ska bli något av dem men hellre prova än att slänga.

 Odla potatis i väntan på mull


En annan plats, som egentligen ligger i området för grönsaksodlingarna är ett litet problemområde där vildhallon och vildrosor gärna vill ta sig in med rotskott. Där har jag påbörjat arbetet med att lägga ut kraftigare kartong på marken. Planen här är inte riktigt klar men en tanke är att fråga någon av böderna runt omkring efter kasserat ensilage. Lägga ut ensliaget på plats, lägga potatis på och sedan täcka med halm. Med tiden bryts det organiska materialet ned och nästa år kan jag planera vidare för odlingar eller möjligen en perennrabatt vilket kanske skulle passa bättre - platsen ligger länge i skugga om våren


 


Avgränsning mot gräsmattan


Tredje platsen är tänkt att avgränsa gräsmattan från staketet som är uppsatt för att skydda grönsaksodlingarna från hönsen . Samma sak där. Tidningar på marken, på med massor av löv och i det här fallet välbrunnen stallgödsel och sedan ännu mer löv. Här har jag petat ned lökar från överblommade pärlhyacint och de ser faktiskt ut att komma upp nu. Medan jag funderar vidare på hur jag vill forma rabatten här kommer jag att plantera sommarblommor på platsen i år. Mer om det längre fram. Bild från i somras då staketet stod färdigt.


Och från i november då den blivande rabatten är täckt med löv.

Största utmaningen


Nu är det bara att låta tiden och maskarna göra sitt. Jag kommer att fundera över vad jag vill plantera på vilken plats och vilken karaktär jag ska låta trädgården få. Jag gissar dock att jag kommer att få lägga lite tid på en och annan avgränsning för som man kan gissa så finns det fler än jag som sneglar åt de blivande rabatterna med förtjusning, eller hur...
Hur gör du när du anlägger en ny perennrabatt?

1 kommentar:

  1. Grävning och kass rygg är ingen toppkombo så jag gör som du, genar över ett lager tidningar, tömda växthusodlingslådor, höstens alla löv och en säsong met t.ex. potatis. Det funkar bra men hallonen tar sig opp överallt.... :)

    SvaraRadera