Mina odlingar - Del 2

För några år sedan så hyste jag en slags kärlek till den "öppna jorden". Jag tyckte att det var snyggt och städat med det odlade och runt omkring öppen - ogräsfri - jord. Det var ju bara det att den inte höll sig ogräsfri så himla länge. Dessutom höll fukten inte så länge i marken, även om jag var ganska flitig med att luckra. När första barnet var fött fanns det väl fortfarande relativt mycket tid att lägga på "ogräslandet" men i takt med att barnet växte och så småningom också min mage så fanns det inte mycket ork att ligga på alla fyra och rensa ogräs.

Första året - lövtäcke


Vi har lyckan att bo i en trädgård med uppvuxna träd, en stor gammal lönn, ett flertal fruktträd och så några ekar. Den största delen av alla löv hamnade varje år i en stor hög längst ned i trädgården. Så, ett år när jag hade planterat ut tobaksplantor i halva odlingslandet - maken skulle göra eget snus - så körde jag upp skottkärra efter skottkärra med löv och täckte odlingarna med. Jag tänkte minimera ogräsrensandet till varje pris!Första året med täckodling - tobaksdjungeln.


Att täcka odlingarna med löv hindrar ogräsfrö att få fäste och det gör att jorden håller fukten men det tillför inte särskilt mycket näring till odlingarna. Träden har dragit in det mesta av kvävet under hösten och löven har inte särskilt mycket näring kvar att bidra med. Maskarna får dock en del att jobba med och det bidrar till organiskt material i jorden - jordförbättring. Rotogräs kan däremot frodas fritt under lövtäcket om man inte täcker jordytan med ett mer täckande material.

Hur jag gör idag


De senaste åren har jag arbetat för att täcka bort så mycket rotogräs som möjligt bland odlingarna. Kvickrot, åkervinda, revsmörblomma och revfingerört trivs här. Flera av ogräsen trivs i högt pH och vi har kalkrika marker här i mälardalen. Jag har påbörjat ett arbete med att göra fasta bäddar och givna gångar runt om kring.

Min första odlingsbädd i det "nya" landet var en odlingslimpa vilken jag hade tänkt skulle bli en rosenrabatt. Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Idag står det svarta vinbär i bädden.
För att göra det enkelt för mig länkar jag till min gamla blogg med inlägg om odlingslimpan.
Klicka på bilderna.


   

Klicka på bilderna och läs mer om hur jag har anlagt limporna.

Latmansgöra


På senare tid har jag blivit lite latare och inte gjort samma gedigna arbete. Det har fungerat ändå. Jag har börjat med att täcka marken med tidningspapper och sedan fyller jag på med allt möjligt organiskt material som finns att tillgå. Trädgårdens komposter står numer tomma och allt material hamnar i hög i kompostlimpor i odlingslandet.

Vissa bäddar är det ganska så grovt material i, gamla solrosstammar och annat som ännu inte har hunnit att brytas ned. I de bäddarna kommer jag att fylla på mer material under sommaren och hösten och det blir inte odling i dem förrän längre fram. I de bäddar som det är mer nedbrutet material i kan jag fylla på med "färdig" jord som jag sår eller planterar plantor i. På så vis bryts materialet under ned under tiden som det växer ovanpå.

Man tar vad man har


Förra året tog jag hem, från jobbet, de penséer som inte hade sålts när pensésäsongen var över och de blev en utmärkt grund för två limpor att odla squash i. Ovanpå penséerna, som är giftfritt odlade, la jag ett lager halm. Gjorde ett par djupa gropar i och fyllde på med jord vilka jag så småningom planterade squashplantorna i. De har vuxit och frodats hela sommaren.Gamla penséer fick ge nytt liv i en odlingsbädd.


Under själva odlingssäsongen håller jag numer den bara jordytan täckt. Jag använder fortfarande löv men också halm att täcka med och gräsklipp. Gräsklipp är en alldeles utomordentlig näringskälla till växtligheten men man ska inte glömma att också gräsmattan behöver gödslas ibland. Låt gräset ligga kvar vid någon klippning så behöver du inte köpa gödsel i butiken för att få en grön och fin gräsmatta.

Sniglarnas paradis


Nog trivs sniglarna när man täckodlar, det kan man inte hymla med. Vi är dock utan spansk skogssnigel än så länge men, den minskar avståndet från granngården för varje år. Vid regnigt väder drar den fram på grusvägen och lämnar sitt slemmiga spår efter sig. Närmare och närmare, bit för bit. Vi är dock inte befriade från sniglar. Åkersnigeln, som vi har gott om, är ett minst lika stort gissel. 

Många besväras av snäckor. Vi har Vinbärssnäckor. Jag tycker dock att de är ganska harmlösa. De sitter alltid i någon av de odlingsbäddar där jag lägger dött växtmaterial och äter på det hellre än på "levande" grödor. Hittar jag dem där jag inte vill ha dem får de sig ofta en liten flygtur ut i skogen och måste åtminstone kämpa sig in i trädgården igen.

Året som gick


Avslutningsvis några bilder från förra årets odlingar. När odlingssäsongen drar igång på allvar så kommer jag att skriva mer om hur jag gör och vad jag odlar. I nästa inlägg kommer jag att skriva om mina påbörjade (framtida) perennerabatter.


   


 


5 kommentarer:

 1. Lärorikt! Nu när jag är på väg att bygga upp en ny trädgård med köksträdgård, örtagård, frukt & bär, skogslund och blomsterträdgård, behöver jag massor med inspiration. Köksträdgården blir i pallkragar och gamla tegelpannor och tegelstenar kommer (troligen) att kanta de andra trädgårdsdelarna. Blomsterträdgården (en enda stor rabatt) kantas av alla stenar jag inte vill att de ska ligga där jag hittar dem.
  Kram Eva Linnea
  Min nya blogg: https://lavendelochsalvia.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande med den nya trädgården och med det nya boendet i Gullspång. Ha det fint! :-)

   Radera
 2. Spännande att läsa om din täckodling! Jag är feg och vågar inte riktigt för mördarsniglarna.... Hoppas de håller sig borta från dig länge än!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dröjer nog inte så länge, tyvärr. Den dagen får hönsen sällskap av ankor och odlingarna flyttar nog in i upphöjda odlingslådor.

   Radera