Mina odlingar - Del 1

Jag tänkte att jag skulle prata lite om mitt eget odlande och min egen lust att odla.Varför inte börja i köksträdgården.

Jag är uppväxt på landet utanför Halmstad och där odlade mina föräldrar under några säsonger vad vi till stor del behövdes i köket. Där, tillsammans med de perenna rabatter som fanns i trädgården, och tack vare mina föräldrar lades grunden för mitt intresse till odling.Första egna täppan var en odlingslott


När jag många år senare bodde i Stockholm så skaffade jag mig en odlingslott. Då blev stora delar av mitt sociala liv lidande. Många timmar tillbringade jag bland odlingarna och många timmar tillbringade jag vid datorn för att försöka hitta ett alternativ till att komma vidare... kanske utbilda mig?

 


 


Odlingslotten i södra Stockholm hade jag i fem år och där odlade jag både grönsaker och perenner Mycket tid gick framför allt till att försöka få ordning  på den jord som fanns och att komma till bukt med de rotogräs som fanns på plats. Ett tema som verkar ha blivit genomgående i mitt liv.


Från 100 kvm till 3600


2009 flyttade jag och min familj till Sörmland. Här bor vi i ett hus med anor från 1700-talet. Trädgården är 3600 kvm och består av en del med fruktträd, en hel del gräsmatta och numer ett odlingsland på kanske 200 kvm.

När vi flyttade hit så var det mest gräsmatta och successivt har den minskat mer och mer i takt med att odlingsytorna har ökat. Nu försöker jag fokusera odlingarna till en plats och låta barn och djur få tillgång till övriga trädgården. Annars är det lätt att låta rabatterna öka i omfång. Någon som känner igen sig?


 
Gräsmattan första året vi bodde här, 2009

Hösten därpå grävde vi upp ett odlingsland

Bit efter bit har gräsmattan minskat och odlingarna ökat.


Täckodling is the thing!


Jag ägnar mig numer nästan uteslutande åt täckodling. Det började med att jag gravid, med en 1-åring runt benen kände att jag bara inte hade tid att ägna mig åt ogräsrensning. I bokhyllan hade jag en bok som handlade om täckodling "Den arbetsfria trädgården" Ingrid Olausson/Ruth Stout och jag hade läst en del om det där.

Den stora aha-upplevelsen fick jag dock när jag första gången besökte Börje Remstam som inte har tagit ett spadtag i sin trädgård på många många år. Börje har en alldeles egen teknik och blandar sin egen kompostblandning som han täcker odlingarna med. I sin trädgård har han en magisk jordkvarn. En sådan använde trädgårdsmästarna förr för att finfördela torven när de skulle göra jord. Jag undrar om inte jag är den enda vid sidan om Börje som också har en fungerande jordkvarn? Jag har dock inte kommit igång att använda den än och vet inte om jag någonsin kommer att använda den på samma sätt som Börje.


  
 

Bilder från besök hos Börje Remstam.

Fasta odlingsbäddar och odlingstunnel


Det senaste åren har jag påbörjat arbete med att anlägga fasta odlingsbäddar i köksträdgården. Tidigare år har jag odlat lite här och lite där även om jag alltid har försökt att tillämpa växtföljd och framför allt inte odla potatis och tomater på samma plats år efter år. För ett par år sedan byggde vi också en enkel odlingstunnel här hemma, i väntan på att vårat planerade växthusbygge (någon gång) ska komma igång.
I nästa inlägg kommer jag att skriva om min väg till täckodling och hur jag bygger upp mina odlingsbäddar. Hur odlar du? 

2 kommentarer:

 1. Har länge funderat på täckodling men inte kommit igång, dels på grund av bristande kunskap, dels för att jag är rädd att det blir sniglarnas paradis. Vi har otroligt mycket både mördarsniglar och åkersniglar (de är nästan värst).De gånger jag försökt täcka med gräsklipp har klippet möglat, inte multnat! Ska bli mycket intressant att ta del av hur du gör!
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med sniglar är ett gissel. Vi har åkersnigel här och spansk skogssnigeln knaprar in på avståndet men håller sig än några hundra meter bort. Bara en fråga om tid innan de är här. Då blir det nog odlingslådor och grusgångar.

   Radera