I år testar jag Kardon.

Idag har jag kört favorit i repris och lyssnat på Bella Lindes och Elin Unnes podd Grönsakslandet. Dagens avsnitt (som du hittar här) utspelade sig förra året i februari-mars och berörde det högst aktuella ämnet att förkultivera (eller inte).
En av de grödor som nämndes var Kardon och det är också en av de som jag tänker ge mig på att prova i år. Kardon behöver lång tid på sig för att utvecklas och det är säkert många som redan har sått sina. Mina kommer jag att stoppa i jorden så fort de har anlänt med posten.


Man använder stjälkarna som bleks 3-4 veckor innan skörd (juli-aug) och äter dem sedan kokta, gärna serverade med citron eller med olivolja och örtkryddor. Kardonen hörde hemma i 1800-talets Herrgårdsmiljö. Man kan förstå att det inte fanns tid för arbetet med förkultivering och blekning hos hårt arbetande bönder och torpare.

Själv tycker jag att både Kardon och Kronärtskocka, som tillhör samma släkte, är två av trädgårdens mest stolta grödor. För egen del odlar jag dem minst lika mycket för ögats skull som för smakens.

Kardonen har jag planerat att plantera i ett soligt och skyddat läge i trädgården. Den vill stå väldränerat men inte torka ut och näringsbehovet är stort. Än så länge finns det ingen bädd på platsen att plantera i så det blir till att gräva i vår. Planen är att ett antal plantor ska planteras tillsammans med vävande och uppstickande sommarblommor. Jag har fastnat vid en tanke om en särskild blomma och en särskild sort som jag nu har varit på jakt efter på nätet. Dessvärre har den i år inte funnits att få tag på i någon av de svenska fröfirmorna så jag har fått beställa från England. Så är det när man låser sig vid en tanke. Mer om det i ett annat inlägg.

Planerar du för några nyheter i grönsakslandet i år?

4 kommentarer:

 1. Kardon har jag aldrig försökt mig på.Med tanke på att köksträdgården är det enda ställe i den här enorma trädgården där det brukar bli ont om olats så tror jag att jag avstår. Men den kanske skulle kunna vara en dekorativ utfyllnad i nya rabatten?
  Du frågade om min mörkröda pion. Den heter Paeonia lactiflora 'Buckeye Belle'.
  Rekommenderas!
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 2. Kardon har jag aldrig försökt mig på.Med tanke på att köksträdgården är det enda ställe i den här enorma trädgården där det brukar bli ont om olats så tror jag att jag avstår. Men den kanske skulle kunna vara en dekorativ utfyllnad i nya rabatten?
  Du frågade om min mörkröda pion. Den heter Paeonia lactiflora 'Buckeye Belle'.
  Rekommenderas!
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 3. Kardon, låter som en mycket trevlig växt, men med tanke på utrymmet är det inte högpririterat just nu, kanske om kronärtskockorna utgår. Skulle dock vara jättekul att smaka den.
  Ska se om jag hittar dig på insta också.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man liten yta är Kardon kanske inte första växten att odla. Här finns det dock lite att ta av och en del odlingsyta får användas för syns skull. Jag skulle gissningsvis ändå inte hinna ta hand om allt ätbart. Nu börjar de kika upp ur sina krukor, både kardon och kronärtskocka.

   Radera