Dags för sådd

Nu är tiden att beställa hem fröer och planera för årets odlingar. Svårast är sedan att hålla i sig och inte så allt alldeles för tidigt. Många är vi som är allt för ivriga att få ned fröna i jorden för att sedan se våra stackars plantor sukta efter ljuset och bli långa och rangliga.

En del växter har dock lång utvecklingstid och de behöver frösås i god tid för att blomma eller ge skörd i vårt klimat. Då gäller det också att hitta en balans mellan ljus, värme och vatten så att inte växterna skjuter allt för mycket i höjden. Här får du lite tips på hyr du kan lyckas med dina frösådder
 • Så inte för tidigt

Det är som sagt lätt att bli ivrig när solen strålar börja värma och det rycker i odlarfingrarna. Följ de anvisningar som finns på fröpåsarna. Känner du dig osäker så sök mer information på internet. Jag brukar räkna med utplantering i mitten på juni, när risken för nattfrost beräknas vara över, sedan räknar jag bakåt de antal veckor som står på påsen. Eller helt enkelt så i de månader som anges. 

 • Använd rätt jord

Många funderar säkert över varför man behöver särskild såjord när man ska driva upp sina plantor. I många fall så produceras det långt mer jordar än vad vi egentligen behöver men såjord eller kaktusjord är just vad som lämpar sig bäst för sådd. Det lilla fröet kan hämmas att gro av allt för mycket näring och just därför är jorden man sår i mer näringsfattig än andra.  Sår du stora frön direkt i kruka? Då kan du grunda med planteringsjord under jorden så kan växten tillgodogöra sig näring då rötterna går djupare ned i jorden.

 • Håll sådden fuktig

Frön behöver vatten för att bryta sin frövila och kunna gro. Se till att sådden är fuktig.  Ett enkelt tips att göra sina egna små kuvöser för frösådder är att så i liknande tråg som man köper köttfärs i. De är ofta transparenta och kan användas som både botten och lock. När fröerna har börjat gro så måste du se till att de får luft och att det inte blir en allt för fuktig miljö som gynnar svampsjukdomar. Gör hål i både botten och lock med tanke på dränering och ventilation.

litet drivhus

 • Undervärme gynnar groning

Frösådder gynnas ofta av undervärme och det kan vara bra att använda sig av en särskild värmematta för att få igång sådderna. Här hemma brukar det dock fungera utan matta. 

 • Ge tillskottsbelysning

Fröna behöver oftast inget ljus för att gro - om de inte är ljusgroende förstås - men när de får sina första karaktärsblad är det dags att tillföra ljus. I hemmiljön så är tillgången till ljus ofta begränsad och inte ens om man ställer plantorna i ett fönster så brukar det räcka, dagarna är än allt för korta. Hemma använder jag helt vanliga lysrör. De placeras ca 30 cm över sådderna och kan höjas efterhand som plantorna växer. Se upp bara så att det inte blir för varmt under lamporna för plantorna. Olika lampor alstrar olika mycket värme. Plantorna ska ha en frisk grönska och inte skjuta iväg i höjden. Är de ljusgröna och långa så har de gissningsvis fått för lite ljus. 

 • Gödselvattna

Efter hand som plantorna växer är det dags att börja ge dem gödning. Såjorden är oftast lågt gödslad vilket gynnar fröna att gro. Nu är det dags att tillsätta gödning, en svag näringslösning varje gång du vattnar. 1 promille (1 krm näring per liter vatten) brukar vara en bra rekommendation. Övergöd inte! Förutom att näringsämnena rinner rakt igenom krukan så kan de samlas i jorden och bidra till för höga salthalter. Växten kan då inte dra upp de viktiga näringsämnena och drabbas av missväxt.

 • Avhärda plantorna

 När det börjar bli dags för utplantering så behöver plantorna avhärdas. De har stått i en skyddad miljö inomhus och behöver vänja sig vid väder och vind. Man brukar rekommendera att sätta ut plantorna en liten stund om dagen, i skugga i ett skyddat läge, till att börja och sedan successivt vänja dem vid livet ute. Jag brukar dock hoppa över att plocka in dem varje natt. Mina frösådder sätter jag ut direkt i vår odlingstunnel och skyddar om nätterna genom att lägga fiberduk över alltihop. Det gäller att hålla noga koll på nattemperaturen. Jag har en vit presenning som jag lägger över de första dagarna eller lutar mattor av bambu mot tunnelns utsida för att skugga sådderna något i början.  Ju längre de står ute desto mer härdiga blir de i utemiljön. När risken för nattfrost är över är de färdiga att planteras ut.


OBS! Tomater trivs inte då temperaturen sjunker under 15 grader. Var därför inte för ivrig med att sätta ut dina tomatplantor. 
Lycka till med sådderna!
 

4 kommentarer:

 1. Brukar vänta med att så tomater och chili till Alla Hjärtans Dag. Bra att få veta att tomater inte gillar kallare än 15 grader, ska kanske vänta lite längre med dem eftersom vi bor i ett köldhål. I år har jag startat tidigt med en del perenner som behöver lång utvecklingstid.
  Lycka till med din nya blogg!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Laila! Ibland behövs lite förnyelse :-)
   Är det vintersådd, perennsådderna?

   Radera
 2. Klart jag följer med över till ditt nya "blogg-liv"!
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera