Vintersådd


imageIdag har jag gjort några första vintersådder: Slätbladig och krusbladig persilja, dill och solrosor. Jorden, som jag har plockat in och tinat var ganska så fuktig och inte helt lättarbetat. Det kan vara bra att tänka på att man försäkrar sig om jord som inte är genomfuktad när man ska ha ned den i krukor och brätten.


Jag gör på lite olika sätt när jag försår. Sår jag i pluggbrätte så fyller jag på, antingen med planteringsjord i botten och såjord i toppen, eller också såjord i hela pluggen. Därefter sätter jag brättena i duschen och strilar över i ett jämnt flöde så att hela brätten blir jämnt fuktat. Detta gör jag för att jorden ska bli något packad innan jag sår. Jag låter brättet rinna av och sedan lägger jag i de frön som jag ska så. I det här fallet så var kryddfröerna ganska små så jag la dem på ytan, en nypa i varje plugg. Är det större frö som ska ned djupare så trycker jag ned dem en liten bit med en pinne eller en penna eller något annat som fungerar bra.

Därefter strör jag jord över alla pluggarna. Jag använder ett såll som gör att inga större jordklumpar kommer med. Sedan kan brättet få stå inne ett tag så att fukten fördelas jämnt över brättet. Eftersom sådden ska ut i kylan, helt med ett lager snö ovanpå litar jag på att fröna får den fukt de behöver när värmen väl drar igång. Det gäller dock att passa på sådderna vad det lider så att de inte torkar ut när våren är här. Vill man så kan man strö ett tunt lager vermeculite ovanpå sådden, det hjälper till att bevara fukten i pluggarna/krukan.

Solrosorna sådde jag i små krukor. Dessa fyllde jag med mer näringsrik jord i botten. Solrosor är näringskrävande växter och de får en bra start med lite mer näring när rötterna sökt sig ned under såjorden. När jag sår i krukor så gör jag antingen som jag tidigare nämnt eller också sa vattnar jag dem underifrån – jag sätter dem på en bricka, en ugnssäker form, en djup plåt eller liknande och så får jorden dra åt sig vattnet via kapillärkraften. När jorden är genomfuktad lägger jag i fröt, är det ett större frö så trycker jag ned den en liten bit och sedan jord ovanpå.

Om jag bredsår så händer det att jag blandar perlit i jorden för att lättare får dem att skilja från varandra – då blir jorden luftig och porös.

Så, nu är vintersådderna påbörjade. Bara att fortsätta och prova sig fram vad som fungerar och vad som inte fungerar. Näst på tur står i alla fall ringblomma och rosenskära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar